1. means (synonym): Çok zengin (kimse)
Çok zengin (kimse)
Fr. Antoine AlleonAbdülmecid devrinde İstanbul'da yaşayan zengin Fransız bankeri Antoine Alleon'un adından (TETTL I:86). "Antuan Alyon: Bir kimsenin zenginliğinin derecesini beyan için lisanımızda pek tanınmış olan Alyon gibi tabirinin söylenme sebebi olan İstanbul zenginlerindendir" (Ergin 2007: 77).Argoda "çok zengin, kalantor, kalın, yağlı" anlamlarındadır (Devellioğlu 1955: 62). Alyon kesilmek "çok zengin olmak veya zengin rolüne bürünmek" alyon kadar zengin "çok zengin" (Koçu 1959: 680). İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Alyon Geçidi'nde de (Alyon Sokağı) bu ad bulunur (Hürel 2008: 51, 116). TDK Türkçe Sözlük'ün 1998 baskısından itibaren madde başıdır.Şimdi vehleten on beş bin liralık bir kuvve-i munzamma ile tezyîd-i i’tibâr ve nüfuz eylemiş bulunan Meftun, ihtiyarın nazarında büyümüş büyümüş, alyon kesilmişti (Hüseyin Rahmi, Şıpsevdi, 1909).Kocan son zamanlarda komisyonculuktan öyle para kazandı öyle para kazandı ki alyona döndü (Hüseyin Rahmi, Toraman, 1919).Birisinin zenginliği derecesini göstermek için yakın vakitlere kadar İstanbul'da (Alyon gibi) tabiri kullanılırdı (İrtem ve Kocahanoğlu, Şark Meselesi: Osmanlı'nın Sömürgeleşme Tarihi, 1999).
Fr. Antoine Alleon
Abdülmecid devrinde İstanbul'da yaşayan zengin Fransız bankeri Antoine Alleon'un adından (TETTL I:86). "Antuan Alyon: Bir kimsenin zenginliğinin derecesini beyan için lisanımızda pek tanınmış olan Alyon gibi tabirinin söylenme sebebi olan İstanbul zenginlerindendir" (Ergin 2007: 77).
Argoda "çok zengin, kalantor, kalın, yağlı" anlamlarındadır (Devellioğlu 1955: 62). Alyon kesilmek "çok zengin olmak veya zengin rolüne bürünmek" alyon kadar zengin "çok zengin" (Koçu 1959: 680). İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Alyon Geçidi'nde de (Alyon Sokağı) bu ad bulunur (Hürel 2008: 51, 116). TDK Türkçe Sözlük'ün 1998 baskısından itibaren madde başıdır.
Şimdi vehleten on beş bin liralık bir kuvve-i munzamma ile tezyîd-i i’tibâr ve nüfuz eylemiş bulunan Meftun, ihtiyarın nazarında büyümüş büyümüş, alyon kesilmişti (Hüseyin Rahmi, Şıpsevdi, 1909).
Kocan son zamanlarda komisyonculuktan öyle para kazandı öyle para kazandı ki alyona döndü (Hüseyin Rahmi, Toraman, 1919).
Birisinin zenginliği derecesini göstermek için yakın vakitlere kadar İstanbul'da (Alyon gibi) tabiri kullanılırdı (İrtem ve Kocahanoğlu, Şark Meselesi: Osmanlı'nın Sömürgeleşme Tarihi, 1999).