1. means (synonym): Tabak, bardak vb. nesnelerin altına konulan şey
Tabak, bardak vb. nesnelerin altına konulan şey
2. means (synonym): Hayvanların altına yayılan ot veya saman
Hayvanların altına yayılan ot veya saman
3. means (synonym): Arabaya koşulan atların yolları kirletmemesi için kuyruğunun altına yerleştirilen torba
Arabaya koşulan atların yolları kirletmemesi için kuyruğunun altına yerleştirilen torba
T. alt + T. addan ad yapım eki +lık. bk. alt.Osmanlıcanın son dönemlerinde "altlık (آلتلق): hattatların yazı yazarken kağıdı istinat ettirmek için kullandıkları kalınca kağıt, el siperi" anlamıyla belgelenir (LOsm; KamTü). Türkiye Türkçesinde genelleşmiş olarak "bir şeyin altına, bir maksat güdülerek konan nesne" karşılığında kullanılır.Ağızlarda "yün veya kalın iplikten örülen, yalnız taban ve parmakları örten konçsuz, yarım çorap (Erzincan, Sivas)", "üzeri ve üç yanı kapalı, önü açık, içinde ocak, tandır bulunan ve yakılacak şeyler de konulan dam (Niğde)" ve "dayanak, kaide, dalav denilen tahterevallinin düşey direği (Niğde)" anlamlarındadır (DS).Bu cüzdanın içinde kalem ve kâğıttan maada ağzı vidalı bir de hokka bulunduğundan, kitabet-i levâzımını bittehiyye cüzdanı altlık ittihaz ederek yazı yazmaya başladı (Ahmet Midhat Efendi, Haydut Montari, 1888).Remil kâğıdını altlıkla beraber çekmecesinin üzerine bıraktı (Hüseyin Rahmi, Evlere Şenlik, Kaynanam Nasıl Kudurdu? 1922).Ticaret defterleri, çek defterleri ve sair defterler, karneler, bloknot albümler, buvarlar, yazı altlığı (sumen) klasörler, kitap ve evrak için kaplar (Hakimiyeti Milliye, 23.11.1931).Kuştüyü podra ponponu, kösele bavul, deri kitap gılıfı, pamuk bardak altlığı... (Ulus, 12.01.1939).
T. alt + T. addan ad yapım eki +lık. bk. alt.
Osmanlıcanın son dönemlerinde "altlık (آلتلق): hattatların yazı yazarken kağıdı istinat ettirmek için kullandıkları kalınca kağıt, el siperi" anlamıyla belgelenir (LOsm; KamTü). Türkiye Türkçesinde genelleşmiş olarak "bir şeyin altına, bir maksat güdülerek konan nesne" karşılığında kullanılır.
Ağızlarda "yün veya kalın iplikten örülen, yalnız taban ve parmakları örten konçsuz, yarım çorap (Erzincan, Sivas)", "üzeri ve üç yanı kapalı, önü açık, içinde ocak, tandır bulunan ve yakılacak şeyler de konulan dam (Niğde)" ve "dayanak, kaide, dalav denilen tahterevallinin düşey direği (Niğde)" anlamlarındadır (DS).
Bu cüzdanın içinde kalem ve kâğıttan maada ağzı vidalı bir de hokka bulunduğundan, kitabet-i levâzımını bittehiyye cüzdanı altlık ittihaz ederek yazı yazmaya başladı (Ahmet Midhat Efendi, Haydut Montari, 1888).
Remil kâğıdını altlıkla beraber çekmecesinin üzerine bıraktı (Hüseyin Rahmi, Evlere Şenlik, Kaynanam Nasıl Kudurdu? 1922).
Ticaret defterleri, çek defterleri ve sair defterler, karneler, bloknot albümler, buvarlar, yazı altlığı (sumen) klasörler, kitap ve evrak için kaplar (Hakimiyeti Milliye, 23.11.1931).
Kuştüyü podra ponponu, kösele bavul, deri kitap gılıfı, pamuk bardak altlığı... (Ulus, 12.01.1939).