1. Значение (синоним): Anlamla ilgili
Anlamla ilgili
T. anlam + T. addan ad yapım eki +sal. bk. anlam.Terimleri sadeleştirme çalışmaları sürecinde Terim Kolu tarafından “manaya müteallik” söz grubuna karşılık olarak önerilir (Türk Dili 1936: 126). 1942’deki Felsefe ve Gramer Terimleri Sözlüğü’nde aynı söz grubuna karşılık olarak kullanılır (TDK 1942: 15).Bu anlamsal elemanlar, şu tarzda da terkib edilebilir: “Büyüklük, kuvvet ve parlaklığın bir şahsiyette takarrür ve temerküz edişi.” (Cumhuriyet, 08.03.1937)."Duyumsal", "hassas" anlamında değil, "ihsaslarımıza 'mensup" anlamında kullanılan "sensible" teriminin karşılığıdır. "Duyum" gibi güzel ve doğru bir Türkçe kelimeyi "ihsas"a tercih ediyorum. Böyle olunca "sal" ekini kullanmak zaruridir. "Anlamsal" kelimesi de "intelligible" teriminin karşılığıdır. Her iki terimi "mahsus" ve "makul" diye tercüme eden eski bilginlerimizin de hataya düştüklerini görüyorum. Fakat "anlamsal" üzerinde israr etmem. Daha doğru bir karşılık bulunduğu zaman onu tercih edeceğim (Peyami Safa, Bir Bilgi ve Ahlâk Seviyesi, 1952).
T. anlam + T. addan ad yapım eki +sal. bk. anlam.
Terimleri sadeleştirme çalışmaları sürecinde Terim Kolu tarafından “manaya müteallik” söz grubuna karşılık olarak önerilir (Türk Dili 1936: 126). 1942’deki Felsefe ve Gramer Terimleri Sözlüğü’nde aynı söz grubuna karşılık olarak kullanılır (TDK 1942: 15).
Bu anlamsal elemanlar, şu tarzda da terkib edilebilir: “Büyüklük, kuvvet ve parlaklığın bir şahsiyette takarrür ve temerküz edişi.” (Cumhuriyet, 08.03.1937).
"Duyumsal", "hassas" anlamında değil, "ihsaslarımıza 'mensup" anlamında kullanılan "sensible" teriminin karşılığıdır. "Duyum" gibi güzel ve doğru bir Türkçe kelimeyi "ihsas"a tercih ediyorum. Böyle olunca "sal" ekini kullanmak zaruridir. "Anlamsal" kelimesi de "intelligible" teriminin karşılığıdır. Her iki terimi "mahsus" ve "makul" diye tercüme eden eski bilginlerimizin de hataya düştüklerini görüyorum. Fakat "anlamsal" üzerinde israr etmem. Daha doğru bir karşılık bulunduğu zaman onu tercih edeceğim (Peyami Safa, Bir Bilgi ve Ahlâk Seviyesi, 1952).