1. significa (sinónimo): 18 Ocak'ta başlayan bir fırtına
18 Ocak'ta başlayan bir fırtına
Rum. ayandōni (ἄγι-’Αντώνη) “Aziz Andonios’un yortusu” < EYun. hágios/hágia (ἅγιος/αγια) “aziz” + Antṓnios (Ἀντώνιος) “kişi adı”.“Ocak ayı ortalarında denizlerde vuku bulan çok güçlü bir fırtına” anlamı Türkçede ortaya çıkar (Kahane-Tietze 1958: No. 727).Son fırtına “kırlangıç, kasım, berdel acuz” nev’inden bir sayılı fırtına imiş ve adına Karadeniz’de ayandon fırtınası denirmiş (Vakit, 06.02.1929).Takvimlerde nasıl, kırlangıç fırtınası, ayandon fırtınası, çaylak fırtınası gibi sayılı fırtınalar varsa, İstanbul’da da o devirde üç sınıf sayılı fırtına vardı: 1-Külhanbeyler. 2-Tulumbacı kabadayıları. 3-Efendi kabadayılar (Refî Cevad Ulunay, Sayılı Fırtınalar, 1955).Takvim, ocak ayının 26 veya 27’inci günü için kışın en şiddetli zamânı yazar, eskiler de şiddet-i sermâ derlerdi; ertesi günde İstanbul ikliminin sayılı fırtınalarından biri kopardı ki, halk Aya Andon’dan bozma olarak Ayandon fırtınası derdi; isim, bu ayın 29 uncu gününün hıristiyanların Mısırlı Saint Antonius namına bir yortuları bulunmasından gelir (Reşat Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi, 1960).
Rum. ayandōni (ἄγι-’Αντώνη) “Aziz Andonios’un yortusu” < EYun. hágios/hágia (ἅγιος/αγια) “aziz” + Antṓnios (Ἀντώνιος) “kişi adı”.
“Ocak ayı ortalarında denizlerde vuku bulan çok güçlü bir fırtına” anlamı Türkçede ortaya çıkar (Kahane-Tietze 1958: No. 727).
Son fırtına “kırlangıç, kasım, berdel acuz” nev’inden bir sayılı fırtına imiş ve adına Karadeniz’de ayandon fırtınası denirmiş (Vakit, 06.02.1929).
Takvimlerde nasıl, kırlangıç fırtınası, ayandon fırtınası, çaylak fırtınası gibi sayılı fırtınalar varsa, İstanbul’da da o devirde üç sınıf sayılı fırtına vardı: 1-Külhanbeyler. 2-Tulumbacı kabadayıları. 3-Efendi kabadayılar (Refî Cevad Ulunay, Sayılı Fırtınalar, 1955).
Takvim, ocak ayının 26 veya 27’inci günü için kışın en şiddetli zamânı yazar, eskiler de şiddet-i sermâ derlerdi; ertesi günde İstanbul ikliminin sayılı fırtınalarından biri kopardı ki, halk Aya Andon’dan bozma olarak Ayandon fırtınası derdi; isim, bu ayın 29 uncu gününün hıristiyanların Mısırlı Saint Antonius namına bir yortuları bulunmasından gelir (Reşat Ekrem Koçu, İstanbul Ansiklopedisi, 1960).