1. means (synonym): Gülgillerden, sarı, beyaz çiçekli bir yabani bitki (Alchemilla)
Gülgillerden, sarı, beyaz çiçekli bir yabani bitki (Alchemilla)
2. means (synonym): ► şirpençe
► şirpençe
T. aslan + T. pençesi (< Far. pençe + T. 3. tekil kişi iyelik eki). bk. aslan; bk. pençe.Far. pāy-ı şı̇̄r (پای شیر) a.a., Ar. riclü’l-esed (رجل الاسد) ve Ar. keffü’l-esed (كف الأسد) a.a. adlarının sırasıyla “aslan ayağı” ve “aslan pençesi” olması, Türkçedeki adın anlam kopyası olduğunu düşündürür. Rhasis, Vocabulaire François-Turc’te (1829) ve Bianchi, Vocabulaire Français-Turc’te (1831) Fr. tussilage açıklamasında geçen “arslan pençesi (ارسلان پنچه سی)” yanlış bir tanımdır (Fr. tussilage “öksürük otu”nun karşılığıdır.).Handjéri, Dictionnaire Français-Arabe-Persan et Turc’ta (1841) “Fr. pied-de-lion Ar. riclü’l-esed (رجل الاسد), T. arslan pençesi (ارسلان پنچه سی), yıldız çiçeği ( يلدز چیچکی )” olarak geçer. Türkçede arslanayağı, fındık otu, şahten, şehduran, dokuztepe, yıldıznişanı adlarıyla da bilinir (Baytop 1994: 34, 35, 93, 287). Pied-de-lion: Arslanpençesi denilen çiçek (Şemseddin Sâmi, Kâmûs-ı Fransevî, 1901).Alchemilla montana = Dağ Aslan pençesi. Alchemilla vulgaris = Aslan pençesi (Baki Kasapligil, Kuzey Anadolu’da Botanik Gezileri, 1947).Türkçe anlamı aslanpençesi olan şirpençe; Farsça orijinli olup, ense ve sırt üst bölgesini tutan ve genelde diyabetik hastalarda görülen, ölümcül olabilen karbonküle halk arasında verilen isimdir (Berna Aksoy, Şirpençe ve Yaygın Skar Oluşumu, 2018).
T. aslan + T. pençesi (< Far. pençe + T. 3. tekil kişi iyelik eki). bk. aslan; bk. pençe.
Far. pāy-ı şı̇̄r (پای شیر) a.a., Ar. riclü’l-esed (رجل الاسد) ve Ar. keffü’l-esed (كف الأسد) a.a. adlarının sırasıyla “aslan ayağı” ve “aslan pençesi” olması, Türkçedeki adın anlam kopyası olduğunu düşündürür. Rhasis, Vocabulaire François-Turc’te (1829) ve Bianchi, Vocabulaire Français-Turc’te (1831) Fr. tussilage açıklamasında geçen “arslan pençesi (ارسلان پنچه سی)” yanlış bir tanımdır (Fr. tussilage “öksürük otu”nun karşılığıdır.).
Handjéri, Dictionnaire Français-Arabe-Persan et Turc’ta (1841) “Fr. pied-de-lion Ar. riclü’l-esed (رجل الاسد), T. arslan pençesi (ارسلان پنچه سی), yıldız çiçeği ( يلدز چیچکی )” olarak geçer. Türkçede arslanayağı, fındık otu, şahten, şehduran, dokuztepe, yıldıznişanı adlarıyla da bilinir (Baytop 1994: 34, 35, 93, 287).
Pied-de-lion: Arslanpençesi denilen çiçek (Şemseddin Sâmi, Kâmûs-ı Fransevî, 1901).
Alchemilla montana = Dağ Aslan pençesi. Alchemilla vulgaris = Aslan pençesi (Baki Kasapligil, Kuzey Anadolu’da Botanik Gezileri, 1947).
Türkçe anlamı aslanpençesi olan şirpençe; Farsça orijinli olup, ense ve sırt üst bölgesini tutan ve genelde diyabetik hastalarda görülen, ölümcül olabilen karbonküle halk arasında verilen isimdir (Berna Aksoy, Şirpençe ve Yaygın Skar Oluşumu, 2018).